Sådan holder du din hund kølig: Tips til sikkerhed om sommeren

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Solen er ude - og det samme er hundene! Når sommeren sætter ind, tilbringer du sandsynligvis mere tid udenfor. Uanset om det er i din have, på terrassen eller i parken, vil du gerne have, at din hund har det så behageligt og godt som muligt. Hvis du lærer at holde din hund kølig om sommeren, sikrer du, at den nyder det varme vejr lige så meget som dig - på en sikker måde! Lad os se nærmere på et par sundhedstips og sjove ting, du kan lave med din hund om sommeren

Ung golden retriever løber på stranden

Hold din hund kølig i varmt vejr

Lad os komme til sagen og tage fat på den største bekymring, hundeejere har om sommeren: at deres hund får det for varmt. Det er svært at vide, hvornår din hund er ved at blive overophedet, da den ikke kan sige det med ord, men den kan vise nogle klassiske tegn som vejrtrækning med åben mund eller overdreven hiven efter vejret. Hvis du ser disse tegn, hvis din hund ser panisk ud, mens den trækker vejret, eller hvis den lægger sig ned og ikke kan gå, skal du behandle det som en medicinsk nødsituation. Få din hund til dyrlægen, så snart du kan, og gør i mellemtiden alt, hvad du kan, for at afkøle hele dens krop. At gøre den grundigt våd og have våde håndklæder omkring den på vej til klinikken kan betyde forskellen mellem liv og død.

Når vi får det for varmt, sveder vi. Men vidste du, at hunde ikke sveder på samme måde som os? Hunde har svedkirtler i deres poter. Den vigtigste måde, hvorpå hunde afkøler sig selv, er ved at gispe. Man har altid troet, at det at gispe bare flyttede kølig luft hen over tungen, men vi ved nu, at hunde har et komplekst system af benede muslingeben i næsen. Disse muslingeben har en enorm blodforsyning, og hunde inhalerer gennem næsen, når de gisper. Den kølige luft føres hen over blodkarrene ind i muslingebenene og afkøler blodet. Det er derfor, hunde med flade ansigter virkelig har svært ved at holde sig afkølet. Deres næser er så korte, at der ikke er tilstrækkelig plads til denne smarte struktur. Denne type hund begynder typisk at gispe ved meget lavere temperaturer end hunde med normale næser. Undgå altid at gå ture i varmen, men det er et absolut no-go , hvis du har en race med fladt ansigt.

For alle hunde gælder det, at alt for mange dør på tragisk vis hvert år af at blive efterladt i bilen, selv på dage med mildere varme. Selvom du tror, at du ikke skal være væk længe, og selvom du har åbnet vinduerne, kan din hund stadig dø af hedeslag meget hurtigt. Det er simpelthen ikke risikoen værd.

Er din sommer fyldt med weekendture med familien, inklusive hunden? I så fald har de også brug for en overnatningstaske! Ud over mad og medicin må du ikke glemme at medbringe et par stykker yndlingslegetøj og en kopi af deres seneste vaccinationer. Det er også vigtigt at pakke alle fornødenheder til selve rejsen og sørge for at planlægge med tanke på hundens komfort og sundhed.

Vidste du, at nogle hunderacer klarer varmere klima og sommervejr bedre end andre? Hvorfor er det sådan? Hunde med glat eller kort pels kan bedre tåle varmen end de mere bløde og vamsede hunde med dobbeltpels. Hvis du ønsker at adoptere en ny hvalp eller flytte til en varmere region, er denne liste over hunde et must. Hvis du har en tykpelset eller langhåret hund, skal du få den klippet. Vi ville ikke have lyst til at gå i vintertøj hele sommeren, så vi skal heller ikke forvente, at vores hunde gør det. De ser måske lidt anderledes ud, men det kan gøre en stor forskel for deres komfort.

Border collie løber gennem agility-tunnel

Ting, du kan lave med din hund om sommeren

Solen skinner, der er en let brise, og du og din hund kan ikke vente med at komme ud og lege med børnene. At knytte bånd som familie over spil og aktiviteter er den perfekte måde at tilbringe en sommereftermiddag på. Fra at lære din hund et nyt trick til at udforske en smuk, skyggefuld skov - der er masser af idéer til at knytte bånd.

En måde at hjælpe din hund med at holde sig kølig om sommeren er at tilbyde noget iskoldt og forfriskende at spise. Din hund elsker afkølede godbidder, lige så meget som du gør. Forkæl din hund med nogle godbidder ud over deres sædvanlige måltider med en opskrift på hundevenlig hjemmelavet is, men sørg for, at godbidderne ikke udgør mere end ti procent af deres daglige kalorieindtag. Selv isterninger tilsat lidt tunsaft kan være en lækker godbid for mange hunde. Bare lad være med at putte dem i din gin og tonic!

Hvis du er på vej til et sted, hvor du kan svømme, er det måske i denne weekend, du skal lære din hund det også. Nogle hunde er naturlige svømmere; de lærer hurtigt disse øvelser og bliver din bedste ven i vandet.  

Når vejret er for varmt til at være udendørs, skal du begrænse din hunds motion. Hvis du vil tilbyde adgang til din have, skal du sørge for, at din hund kan komme og gå, som den vil, enten for at finde skygge eller for at komme ind, hvis det er det, den har lyst til. Sørg for, at der altid er rigeligt med frisk vand inde og ude, så det aldrig er langt væk for din firbenede ven. Hvis du eller den har valgt at være indenfor, så prøv at gøre dens tid inden døre ekstra sjov. Kan du arrangere en skattejagt med deres yndlinggodbidder i mundrette stykker?

Det vigtigste er, at du lader dig guide af din hund. De fleste hunde vil meget hurtigt indstille sig på en instinktiv rytme i meget varmt vejr og vil hvile i skyggen det meste af dagen. Alt for ofte tvinger vi dem til at motionere, når de egentlig ikke har lyst til det og nok heller ikke burde. Benyt lejligheden til at nyde den smukke, kølige tid tidligt om morgenen og sent om aftenen, og planlæg jeres gåture der.

ung kvinde leger med hunde i går

Få det bedste ud af sommerfesterne

Sommeren er den tid, hvor venner og familie samles, i forbindelse med sommerferie eller sommerfester. Hvis du planlægger et udendørs arrangement hele dagen med en køletaske fuld af mad og drikke til de mennesker, der deltager, skal du også huske at tænke på din hunds behov. Hold din hund sikker udenfor ved f.eks. at pakke en paraply til at give den skygge. At lære at holde en hund kølig om sommeren omfatter mere end at have vand til rådighed og forkæle den med en iskold godbid i ny og næ!

Når du planlægger en fantastisk sommer, så sørg for, at du og din hund holder rigeligt med hvile- og vandpauser. Det er let at lade sig rive med af årstidens sjov og spænding, men sikkerheden bør altid komme i første række. Hvis du er bekymret for din hunds helbred, så ring til din dyrlæge for at få vejledning og tips til, hvordan du holder din hund kølig om sommeren. Udmattelse og overophedning kan snige sig ind på din hund lige så hurtigt som på mennesker. Balancér aktiviteter med hvile i skyggen ‑ så er du sikker på at I får en sikker og spændende sommer sammen.

Forfatterbiografi

Angela Tague

Angela Tague

Angela Tague er kæledyrsejer og forfatter. Hun bor i den midtvestlige del af USA. Når hun ikke er i gang i køkkenet, udforsker naturen med sin hund Leo eller deltager i yoga-workshops, skriver hun på fuld tid for flere livsstils- og teknologibrands. Du kan finde hende på Twitter og LinkedIn @AngelaTague.

  

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS