Kattes fordøjelsesmæssige helbred

Hvad er typiske fordøjelsesproblemer hos katte?

En fordøjelsesforstyrrelse er enhver helbredssituation, der forhindrer din kat i at fordøje maden ordentligt eller ændrer den hastighed, hvormed maden passerer gennem fordøjelseskanalen. Ignorer ikke tegnene! Hvis din pelsede ven viser symptomer på fordøjelsesproblemer, skal du straks søge råd hos din dyrlæge.

Kat leger på sofaen


Tegn på, at din kat kan have problemer med fordøjelsen

De mest almindelige tegn på fordøjelsesproblemer er blød afføring eller diarré. Du kan muligvis også bemærke nogle eller flere følgende tegn hos din kat.

 • Opkast

 • Opstød

 • Luft i maven

 • Din kat virker svækket

En kronisk gastrointestinal sygdom kan være et invaliderende problem for mange katte og kræver tests og en grundig diagnose hos din dyrlæge.

Eksempler på almindelige fordøjelsesproblemer

Fordøjelsesproblemer kan opstå af mange forskellige årsager, og de kan alle få din kat til at føle sig utilpas. Husk, at diarré kan være svært at opdage hos katte, der har afføring udenfor. Hvis du har mistanke om, at din kat har problemer, er det en god idé at stille en kattebakke til rådighed, så du kan se, hvad der foregår. Nedenfor er nogle af de mere almindelige fordøjelsesproblemer, vi ser hos katte.

 

Kat på et dyrlægebord ved siden af en dyrlæge
 • Akut gastroenteritis

  Akut gastroenteritis er den mest almindelige årsag til "dårlig mave" hos katte. Lidelsen vil som regel byde på opkast og diarré, der begynder pludseligt. Det kan skyldes mange ting, for eksempel at din kat har spist noget ubehageligt (eller som mange katte elsker at gøre: spist en halv mus og ladet ejeren finde resten!), parasitter, vira og hårboller for blot at nævne nogle få.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsygdom
  • I modsætning til de pludseligt opståede symptomer, vi lige har nævnt, opstår kroniske enteropatier langsommere og har tendens til at vare længe. Diarré og vægttab er almindelige tegn. Igen kan det skyldes mange forskellige ting, f.eks. reaktioner på bestemte fødevarer, immunreaktioner og genetik.

 • Colitis

  Når tyktarmen bliver betændt, kaldes det colitis. Denne lidelse er normalt meget karakteristisk, og de fleste katte viser de samme tegn - de ser ud, som om de har akut brug for at komme af med afføring, de anstrenger sig muligvis for at komme af med det, men der kommer ikke meget ud, og et af de klassiske tegn på colitis er frisk blod og/eller slim i afføringen.

 • Forstoppelse

  Ligesom hos mennesker har katte svært ved at komme af med afføring, når de er forstoppede, og de går måske meget sjældnere på "toilettet". Forstoppelse kan være forårsaget af mange ting. At spise knogler, fjer og pels kan gøre afføringen hård og svær at komme af med, og meget hår, især hos langhårede katte, eller en træg tarm vil også betyde, at afføringen er tør og svær at komme af med. Nogle racer som siameseren er mere tilbøjelige til at have en træg tarm end andre. Det kan resultere i en tilstand, der kaldes megakolon.

 • Pancreatitis

  Dette er en kompleks tilstand hos katte og kan være svær at diagnosticere pga. vage tegn. Disse tegn omfatter opkast, sløvhed og manglende appetit. Hos katte kan det komme og gå, og det går ofte hånd i hånd med andre problemer som fødevarereaktioner og inflammatoriske tarmsygdomme.

 • Fødevareallergier

  Katte kan reagere dårligt på visse fødevarer af en række forskellige årsager, og tilsammen kalder vi disse for fødevarereaktioner. Ægte fødevareallergier er sjældnere, end folk tror, og de er ofte forårsaget af proteinerne i foderet som kylling, fisk og mælk. Fødevareallergi kan forårsage opkast og diarré og også hudproblemer som kløe og overdreven pelspleje.

Hvordan kan du hjælpe?

Hvis du først har mistanke om, at din kat lider af en fordøjelsesforstyrrelse, skal du tale med din dyrlæge om behandlinger, der måske kan hjælpe. Du kan hjælpe din kat yderligere ved at reducere mængden af stressudløsende faktorer i dens omgivelser med nogle af disse forslag:

Kvinde i orange sweater holder kat

Hold dig til en rutine

Ændringer i din pelsede vens omgivelser eller rutiner kan føre til mave-tarmforstyrrelser. At give din kat et roligt, sikkert miljø - samt regelmæssig legetid - kan hjælpe på din kats angst.

Se tips

Kat med barn

Tilbehør

Parasitter som spolorm og hageorm kan forårsage mave-tarm-problemer, så hvis din kat godt kan lide at udforske naturen, skal du sørge for, at den får den rette forebyggende pleje.

Få mere at vide

Gato comiendo del cuenco

Overvej dens ernæring

Foder med letfordøjelige ingredienser kan være skånsomt for urolige maver. Spørg din dyrlæge om, hvordan du skifter din kats foder, og hvordan du gør det uden at forstyrre din kats mave yderligere.

Se tips

Anbefalede produkter til katte med fordøjelsesproblemer

Anbefalede produkter til støtte for fordøjelsen

Tips

For at hjælpe din kat med at få den bedst mulige pleje på den kommende rejse kan du tjekke disse nyttige tips fra vores team af dyrlæger.