Hvilke fødevarer kan katte og killinger spise? | Hill's Pet?

minutters læsetid

En orange killing holdes af sin unge ejer. Killingen er vågen og har en sund vægt

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Det er altid spændende at få en ny killing eller kat, og vi har ofte lyst til at overøse dem med fine ting. At give mad er et af de vigtigste elementer i båndet mellem menneske og dyr, og vi elsker at se vores kat eller killing virkelig nyde det, vi giver dem. Det indebærer ofte godbidder og småbidder af menneskeføde, men er det i virkelighed en god idé? Og i så fald, hvilke fødevarer er sikre for din killing at spise?

Det vigtigste først

Vækstperioden er en virkelig afgørende periode i ethvert dyrs liv og et af de tidspunkter, hvor det er vigtigst med den rette ernæring. Den rette ernæring vil resultere i en stabil, sund vækst, stærke knogler og tænder, og en hjerne og sanser, der er så skarpe som muligt. For at opnå dette har din killing brug for et afbalanceret fuldfoder til killinger. Du kan fodre med våd- eller tørfoder eller en kombination, så længe begge dele er af et afbalanceret fuldfoder.

Det er altid en god idé at fodre med både våd- og tørfoder lige fra starten, hvis du kan. Katte bliver meget let afhængige af en konsistens, og hvis du nogensinde får brug for, at din kat skal spise noget andet, kan du få problemer, hvis den ikke er vant til begge dele fra en tidlig alder.

Godbidder og menneskemad

Langt den sikreste måde at give din kat eller killing godbidder på er at bruge kattegodbidder. Uanset hvad du bruger som godbidder, bør de aldrig udgøre mere end 10% af den daglige kalorieration. For mange godbidder kan ikke kun føre til overvægt, men kan også skabe ubalance i deres kost og føre til over- eller underskud af visse næringsstoffer.

Der er masser af menneskemad, som kan være sunde og sikre godbidder til din killing. Herunder:

 • Kogt kød. Katte er obligatoriske kødædere, hvilket betyder, at de skal have kød i deres kost for at få alle de essentielle næringsstoffer. Dit killingefoder indeholder alt, hvad din killing har brug for, men det er også sikkert at give småbidder af tilberedt kød som kylling, svinekød og oksekød. Undgå meget fedtholdigt kød eller skind, da det kan give maveproblemer. Giv aldrig knogler eller råt kød. Undgå forarbejdet kød som skinke på grund af det høje saltindhold.

 • Fisk er meget næringsrigt, og da kattes appetit er tæt forbundet med lugten, er mange katte og killinger helt vilde med fisk. Husk at fjerne ben og at tilberede fisken, da katte ikke bør fodres med rå fisk.

   

 • Æg er en god kilde til protein og er sikre for katte at spise. Røræg eller kogt æg er bedst, ikke stegt. Det er bedst ikke at tilsætte mælk eller smør, hvis du laver røræg, da nogle katte ikke kan tåle mælkeprodukter.

 • Frugt og grøntsager. Katte har generelt ikke en sød tand, og de har ikke nødvendigvis brug for grøntsager, så du kan opleve, at de ikke er interesserede i frugt eller grøntsager. Nogle er dog sikre at give. Du kan prøve at tilbyde ærter, broccoli, gulerødder, græskar, bananer, melon og blåbær. Men bliv ikke fornærmet, hvis den siger nej!

 • Fuldkorn som havre og ris er også sikker og næringsrig menneskemad, som du kan tilbyde.

Så du har altså nogle lækre, ekstra fødevarer, som du kan tilbyde som supplement til din killings normale kost, men husk, at der er masser af menneskemad, som er farligt for katte, og som de ikke bør få. Herunder:

Stof til eftertanke.

De vigtigste ting at huske, når det kommer til god ernæring og optimal vækst for en sund killing, er:

 • Giv killingen et afbalanceret fuldfoder, som udgør mindst 90% af foderrationen. 

 • Giv både våd- og tørfoder, hvis det er muligt.

 • Godbidder bør aldrig overstige 10% af din killings daglige kaloriebehov. 

 • Selvom mange fødevarer til mennesker er sikre for din killing, er der også mange, der ikke er, så hvis du nogensinde er i tvivl, så undlad at fodre med fødevaren.

 • Hold den slank, og hold øje med dens vækst sammen med din dyrlæge. Slanke killinger bliver til slanke katte.

God fornøjelse med jeres nye guldklump! Og god fornøjelse med mange års smukt venskab forude.

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA