Hvorfor bliver nogle adopterede katte leveret tilbage til dyreinternatet?

Udgivet af
minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Hvert år kommer 131.000 nye katte ind på britiske dyreinternater. Når disse katte bliver adopteret, er det ikke altid, at de kommer til at leve resten af deres liv i det nye hjem. Nogle folk ender nemlig med at levere katten tilbage til et dyreinternat.

Årsagerne til dette varierer. En ældre adopteret kat passer måske ikke super godt ind i en husstand med små børn, der er fyldt med energi. Hvis det er første gang, du adopterer en kat, er du måske ikke godt nok klædt på til at hjælpe din nye ven med at tilpasse sig til den nye tilværelse og det nye hjem. Hvis du overvejer at adoptere en kat, skal du tage dig tid til at få et ordentligt indblik i de væsentligste årsager til, at katte bliver leveret tilbage til dyreinternatet. Det vil øge chancerne for, at du og din nye følgesvend får den bedste start sammen.

Uhensigtsmæssig vandladning

En manglende kattebakke er ofte den væsentligste årsag til, at en kat bliver sendt tilbage til et dyreinternat. Den bedste løsning til dette problem vil afhænge af årsagen. Katte bruger lugten af urin til at berolige sig selv og markere deres territorium, forklarer ASPCA. Derfor giver det god mening, at stressniveauet og tilvænningsperioden i et nyt hjem kan føre til, at den ikke tisser og laver stort i kattebakken. Nogle udendørskatte, der bliver adopteret, vil måske ikke kunne forstå, hvad du forventer af den. Afføring og vandladning er generelt vigtige pejlemærker til at forstå en kats helbred. En kat, der pludselig ændrer sine afførings- og vandladningsvaner, kan være syg og skal dermed undersøges af en dyrlæge.

For at undgå at sende en kat tilbage til et dyreinternat, og i stedet gøre den bedre til at bruge kattebakken, kan du indrette hjemmet således, at den kun kan bevæge sig rundt i et enkelt rum i den første uges tid. Gør det let for katten at finde kattebakken. Sørg for, at kattebakken er store nok til katten, så den nemt kan bruge den uden at hænge halvt ud over kanten. Nogle katte vil have én bakke til urin og en anden til afføring, så det er bedst, at du er forberedt på at skulle bruge to.

De fleste katte foretrækker kattebakker, der ikke er dækket til, så lugten kan slippe ud. De vil også sætte pris på, at du sørger for at rengøre den jævnligt. Daglig rengøring er i de fleste tilfælde nødvendigt. Katte har også en tendens til at foretrække et fint grus, som de kan grave i. Og hvis de elsker kattebakken, vil du få det at vide, hvis du skifter den. Hvis du har adopteret en kat, der førhen var en udendørskat, skal du hjælpe den med at forstå, hvad der forventes af den. Det kan du gøre ved at drysse jord oven på kattebakken for at hjælpe dem med at vænne sig til den indendørs livsstil.

Ung kvinde holder sin stribede kat, som ser seriøs ud. Ejer krammer kæledyr i hvid baggrund.

Krads

Alle katte har brug for at kradse især katte, der lige er blevet adopteret. Katte kradser for at file deres kløer, markere deres territorium, strække deres krop og dæmpe stress. Det er ikke ualmindeligt, at katte kradser på møbler, vægge og andre steder, du nok ikke bryder dig om. Det er en anden af de væsentlige årsager til, at mange nye katteforældre afleverer deres kat tilbage til et dyreinternat. Nemlig for at redde deres ejendele.

Forbered dig selv og dine møbler på dette. Katte er gode til at fortælle, hvad de vil have. Det kan nogle gange gå udover møbler og andre ejendele derhjemme. Katte har også foretrukne kradsesteder. De vil gerne have, at deres "kradse-graffiti" bliver set, så de kradser bevidst på steder, hvor de ved, det er synligt. De bedste steder er i nærheden af et vindue, i en gang, på en dør eller måske tæt på madskålen. Afmærk de overflader, katten gerne må kradse på, med katteurt, og lok din kat til at kradse med legetøj med fjer.

Gør det mindre attraktivt at kradse de steder, du ikke vil have. Det kan du gøre ved at sætte dobbeltklæbende tape på møblerne, og placerer et kradsetræ eller andet kradselegetøj i nærheden, indtil katten har lært de nye regler at kende. Den bedste metode til at løse problemet, hvis din kat kradser, hvor den ikke må, er ved at finde alternative kradsemuligheder. Det er også muligt at lave sit eget kradsetræ til din adopterede kat.

Sundhedsmæssige problemer

Nye katteforældre foretrækker ofte at adoptere en kat, som er sundt og raskt. Det kræver energi at tage sig af en syg eller skadet kat, og dyrlægeregningerne kan blive meget dyre.

Derfor skal du være klar over det økonomiske ansvar, der følger med, når man adopterer en kat, inden du giver sig i kast med adoptionen. Spørg om din nye kat er blevet steriliseret/kastreret, om den har fået de nødvendige vaccinationer, og om yderlige ting der kan hjælpe dig med at undgå uventede økonomiske overraskelser. Du kan også overveje at tegne en dyreforsikring eller oprette en opsparingskonto i et par måneder eller år, inden du adopterer din nye kat. På denne måde vil du sikre dig, at det ikke er økonomiske faktorer, der gør, at du måske vil være nødt til at give din kat tilbage til et dyreinternat.

Forholdet med børn og andre kæledyr

Mange familier foretrækker at adoptere en kat, der går godt i spænd med børn eller andre dyr i husstanden. Dyreinternater holder øje med deres kattes temperament, især lige inden de skal bortadopteres. Men uvisheden om de nye omgivelser og det at leve i et internatmiljø gør det svært at få en præcis vurdering af kattenes personlighed. Forsøg at adoptere en kat, der tidligere har levet sammen med andre dyr eller mennesker. Når du skal vælge en kat skal du blandt andet vælge dens personlighed ud fra, hvem der er i din husstand. Det vil sige, om der er andre dyr, hvor store de er og om du har børn etc. Tålmodighed er altafgørende. Det kan tage flere uger for katte at vænne sig til nye mennesker, steder og dyr.

Mange katte har det generelt ikke godt med at møde nye mennesker, før de føler sig trygge i deres omgivelser. Lad din kat slappe af og leve i rolige omgivelser i ét rum uden børn og andre dyr i mindst en uge. Når du starter med at lade din kat socialisere med andre dyr eller børn, vil dette rum fungere som tilflugtssted. Lad din nye kat få en chance for at tjekke resten af huset ud, mens børn og evt. andre dyr ikke er tilstede. Dette vil gøre din nye kat mere villig til at møde nye familiemedlemmer.

En adopteret kat vil have brug for at have kontrol med situationen og ikke gå for hurtigt frem. Fremmede kan skræmme den, hvis katten ikke er parat. Sørg for at børn og andre personer i husstanden sidder på jorden og lader din kat være i fred. Den skal selv nærme sig. Undgå at røre ved katten, indtil den nærmer sig af sig selv og aer dig og dine andre dyr med hovedet. Duft og duftesansen er en vigtig del af kattens liv. Disse "kind-gnub" bruger den til at markere nye møbler og personer som sikre. Det er ikke alle katte, der nyder at sidde på skødet, men at kæle og gnubbe sig mod dem, de stoler på, er en vigtig del af de fleste kattes liv. Det tager altid noget tid, men når din kat begynder at gøre det, er det et sikkert tegn på, at den accepterer dig som en betroet ven.

Restriktioner i hjemmet

Nogle katte bliver givet tilbage til dyreinternater på grund af ændringer eller misforståelser i forhold til, hvad der er tilladt i hjemmet. Hvis du flytter til en ny bolig, skal du spørge din udlejer, om du må have en kat. Det vil hjælpe dig med at kende til deres politik for kæledyr på forhånd, når du skal beslutte, om det er det rigtige nye hjem for dig og din kat. Det vil også fjerne en af de almindelige årsager til at skulle aflevere katten tilbage til et dyreinternat.

Der findes andre grunde til, at folk afleverer deres katte tilbage til dyreinternater, men dette er de mest almindelige. Med forberedelse og tålmodighed er du godt klædt på, når du skal gøre dit hjem så behageligt som muligt for din nye kat. Hvis din kat har svært ved at tilpasse sig, skal du ikke aflevere den tilbage til dyreinternatet med det samme. Tålmodighed og tid hjælper i mange tilfælde. Giv din kat tid til at se, at det nye hjem er trygt og godt for den, og så vil du formentlig finde en ny ledsager for livet.

Forfatterbiografi

Amy Shojai

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC, er certificeret dyreadfærdskonsulent og er kendt sin viden om dyreadfærd og pleje af dyr. Hun begyndte sin karriere som veterinærtekniker og er en prisbelønnet forfatter til mere end 35 bøger om dyr.

 

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterede artikler

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Sådan ændrede det mit liv at adoptere en kat

  Da hun adopterede sin kat, Lola, for et år siden, gjorde Hilary Wise fra DeKalb, Illinois
 • Sådan vælger du det bedste navn til din hund eller kat

  Dyreinternater hjælper med at undgå unødvendig aflivning, hjemløshed, og at dyr bliver efterladt. Lær mere om internater og hvordan du kan hjælpe.
 • Sådan hjælper du en bortkommen kat

  Stray Cat Peeking From The Slit Læs denne artikel for at blive klogere på, hvad du skal gøre, hvis du finder en vildfaren kat. Du vil blandt andet lære, hvordan du kan afgøre, om det er en vildkat, en der er blevet væk, eller om den blot strejfer omkring - og hvordan du kan hjælpe.

Relaterede produkter