Information om og personlighedstræk ved hunderacen chow chow

 

Chow chow er som regel ikke en social, udadvendt hund. Den har tendens til at være reserveret over for fremmede og kan være aggressiv over for andre hunde, men er hengiven og beskyttende over for sin egen familie.

Chow chow – kort fortalt

The Chow Chow Dog Breed

Chow chow blev opfostret primært på korn i Kina og har tendens til overvægt, hvis den får for meget fed mad.

Størrelse:

Vægt:

Han: 24 – 34 kg

Hun: 23 – 34 kg

Skulderhøjde:

Han: 40 – 50 cm

Hun: 40 – 50 cm

Kendetegn:

Brachycephal (fladt ansigt), sørgmodige øjne, oprejste ører (naturligt), hudfolder (rynker)

Forventninger:

Energiniveau: Afslappet

Levetid: 10 – 12 år

Tendens til at savle: Moderat Tendens til at snorke: Moderat til stærk

Tendens til at gø: Svag

Tendens til at grave: 

Avlet til:

At være vagthund, at trække vogne, jagt

Pels:

Længde: Mellemlang/kort

Kendetegn: Dobbelt pels, lige

Farver: Rød, sort, blå, kanelfarvet, flødefarvet

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Chow chow er en mellemstor hund, som måler 40 – 50 cm i højden og vejer 24 – 34 kg.

En chow chow har en firskåren krop og stolpelignende, lige ben. De lige ben bidrager til en noget opstyltet gangart.

En chow chow har opretstående ører, et bredt kanium og en hale, der er krøllet op over ryggen. Dens mest markante karaktertræk er selvfølgelig den blåsorte tunge. Ansigtsrynkerne (ofte skjult af pels) giver chow chowen et skulende udtryk i forhold til sin størrelse er chow chowen en stærk og robust hund.

Den har to typer pels. Vi kender bedst den grove eller længere pels. Pelsen er lige og står ud fra kroppen, hvilket giver chow chow-hvalpe et loddent, bamseagtigt udseende. Den glatte pels er en kortere variation. Begge pelstyper har en tæt underuld. Chow chow ses mest med rød eller sort pels, men enhver ensfarvet pels accepteres.

Personlighed:

Chow chow er som regel ikke en social, udadvendt hund. Den har tendens til at være reserveret over for fremmede og kan være aggressiv over for andre hunde. Dette passer godt sammen med dens fortid som vagthund for hjem og husdyr. Tidlig socialisering med andre hunde, kæledyr og mennesker er vigtig. Chow chow har en tendens til en irriterende gøen, hvis dens advarselsgøen ikke holdes under kontrol.

Den er ret intelligent, men kan også være selvstændig og stædig, så det kan være en udfordring at træne den. For at klare sig godt i konkurrencer har den brug for en tålmodig træner med en fast holdning og masser af kreativitet. Chow chow har en stærk beskyttelsestrang og har brug for træning for at styre denne bevogtningstendens.

Som bofælle:

Chow chowen er hengiven og beskyttende over for sin familie. Hvis den skal være en god familiehund, har den brug for masser af tidlig socialisering, herunder eksponering for børn. Chow chow klarer sig bedst, hvis den trænes, så den kender sin plads i familien, da den ellers kan blive dominerende. På trods af udfordringerne med træningen deltager nogle hunde af denne race i konkurrencer og klarer sig godt inden for lydighed og agility.

Behovet for pelspleje varierer efter pelstypen. En chow chow med en grov pels har bedst af at få plejet pelsen dagligt, så den ikke filtrer. Glathårede hunde kan få en let pelspleje en eller to gange om ugen. Der skal lægges særlig vægt på at holde øjnene og ansigtsfolderne rene, da den kraftige pels kan holde på skidt og snavs.

Historie:

Chow chowen er måske den ældste af de kinesiske hunderacer. Racen kan spores flere tusinde år tilbage, og det diskuteres ofte, om chow chowen nedstammer fra hunde af spidstypen, eller om spidshunden nedstammer fra chow chowen.

Chow chowen var en hund med mange talenter lige fra starten. Chow chower har været brugt som slædehunde, jagthunde, til bevogtning af husdyr samt, desværre for dem, som aftensmad. Selve navnet chow chow kan stamme fra det kinesiske ord “chou”, som betyder spiselig, selv om de fleste historikere mener, at navnet stammer fra slangordet for kuriositet, og chow chowen er absolut en orientalsk kuriositet.

Chow chowen nåede den vestlige verden i slutningen af 1800-tallet, og dens popularitet begyndte at stige, så den nu er placeret blandt de 10 mest foretrukne af racerne under American Kennel Club. Racen har ikke klaret sig så godt i sit hjemland, hvor mange af hundene blev udryddet under kulturrevolutionen.

Relaterede kattepleje artikler