Information om og personlighedstræk ved hunderacen shih tzu

 

Shih tzu er en kæk og glad hund, så den vil ofte gerne have meget opmærksomhed. Da den trives i selskab med mennesker, kan den let blive forkælet for meget.

 

Shih tzu – kort fortalt
The Shih Tzu Dog Breed

Ejeren skal være forberedt på en seriøs mængde pelsplejetid for at vedligeholde en shih tzus lange, fejende pels.

Størrelse:

Vægt:

Han: 5 – 10 kg 

Hun: 5 – 10 kg

Skulderhøjde:

Han: 25 cm

Hun: 25 cm

Kendetegn:

Brachycephal (fladt ansigt), flagrende ører (naturligt)

Forventninger:

Energiniveau: Gennemsnitligt

Levetid: 11 – 14 år

Tendens til at savle: Svag. Tendens til at snorke: Svag

Tendens til at gø: Stort

Tendens til at grave: Moderat Behov for at være social/få opmærksomhed: Stort

Avlet til:

At være skødehund

Pels:

Længde: Lang

Kendetegn: Lige

Farver: Enhver tænkelig farve

Generelt behov for pelspleje: Stort

Raceanerkendelse:

Udbredelse: Almindelig

Shih tzu er klassificeret som skødehund i de fleste lande, da dens højde er 20 – 30 cm, og den vejer 5 til 10 kg.

Som de fleste skødehunde bliver hunde af shih tzu-racen hurtigt voksne, idet de når voksenstørrelse, når de er omkring 10 måneder.

En shih tzu er ofte en smule længere, end den er høj, med en bastant krop og et ret stort hoved. Snuden er ret kort, og den har underbid. Hovedet er rundt med ret udstående øjne. Halen har den muntert krøllet op over ryggen. Den tager lange og hurtige skridt i forhold til, at den er så lille.

Shih tzu er dækket af en stor, lang og lige pels. Denne dobbelte pels kræver en temmelig omfattende vedligeholdelse, især hvis den lange pels bevares, så den slæber hen ad jorden på denne lave hund. Enhver farve accepteres i pelsen, men en mørk pigmentering foretrækkes omkring øjne og på snuden. Shih tzu er typisk en ret hårdfør lille hund, og den lever ofte til den er 14 eller 15 år gammel.

Personlighed:

Shih tzu er kendt for sit kække og glade væsen. Den er livlig og venlig. Shih tzu kommer normalt godt ud af det med mennesker i alle aldre, med andre hunde og med andre arter af kæledyr. I sjældne tilfælde kan en shih tzu være lidt afvisende, men de fleste er meget søde.

Da den har en kort snude, er den ikke så god til at tygge, men den kan rigtig godt lide at grave, og nogle nyder at gø forstyrrende. Den vil allerhelst være sammen med mennesker, for eksempel vil den gerne sidde på skødet, og den vil også gerne gå en tur i parken.

Som bofælle:

Shih tzu er meget nem at fodre og bliver hurtigt overvægtig, hvis den får for mange godbidder. Den behøver ikke og vil heller ikke gå lange ture hver dag, men den kan godt lide at gå tur og skal holdes i form. Shih tzu kan klare sig godt i lydigheds- og agilitykonkurrencer. Vær forsigtig med at motionere en shih tzu i varmt og fugtigt vejr, da racen på grund af den korte snude kan få hedeslag.

De fleste hundeejere tyr til at holde shih tzuen kortklippet hele året, hvilket ser ganske pænt ud og gør plejen meget let. Hvis du ønsker at beholde den lange, fejende pels, skal du være forberedt på en seriøs mængde pelsplejetid. Disse hunde har brug for et bad hver uge med oliering af pelsen som en hjælp til, at den ikke filtrer for meget, og daglig børstning for at fremmedlegemer ikke sætter sig fast i pelsen. Hos hunde, hvor pelsen har den rigtige struktur, filtrer pelsen ikke nær så meget som en blød pels.

En shih tzu vil ofte gerne have meget opmærksomhed. Den trives i selskab med mennesker og kan let blive forkælet for meget. Den nyder at træne og lære tricks, så den kan være centrum for opmærksomheden. Shih tzu bør lære at omgås børn tidligt, men den kan lide mennesker i alle aldre. Regn ikke med at din shih tzu kan vogte hjemmet. Den ville formentlig byde en indbrudstyv velkommen med åbne poter.

Ernæring

Hunde af racen shih-tzu lever længere end større hunderacer, på grund af deres størrelse. Men den lille størrelse betyder også, at de udsættes for mere kontakt med frie radikaler, og disse kan skade celler og DNA, herunder i nerve- og immunsystemerne. Det rette foder kan dog afjælpe disse udfordringer, Hill's Science Plan Small & Mini indeholder et højt niveau af klinisk dokumenterede antioxidanter for at give din hund den immunitet den har brug for. Udover det høje niveau af klinisk dokumenterede antioxidanter, indeholder Small & Mini foder fra Hill's også en special blanding af omega-6 og omega-3 fedtsyrer, som fremmer sund hud og en flot pels. Du kan blive klogere på ernæring til små hunde her, og læse mere om vores Small & Mini produkter.

Historie:

Shih tzu kommer oprindeligt fra Tibet, formentlig tilbage fra det 7. århundrede, og der kan den måske blot have været den mindste af racen lhasa apso. Efter at hundene blev brugt som gaver til de kinesiske kejsere, udviklede racen sig til den hund, vi kender i dag. Nogle opdrættere spekulerer i at krydse den med en pekingeser for at afkorte ansigtet samt som valg af hunde af lhasa-typen. Navnet shih tzu betyder “løvehund” på kinesisk, hvilket bidrager med yderligere forvirring mht. dens oprindelse, da betegnelsen løvehund normalt bruges om pekingeseren.

De kejserlige i Kina havde shih tzu og avlede dem, og da briterne ankom, fandt racen vej til England og derfra til USA. Desværre udslettede den kommunistiske magtovertagelse det meste af den oprindelige bestand i Kina.

Ingen betvivler, at formålet med denne lille hund var, at den skulle være sammen med mennesker. Dens primære funktion synes lige fra starten at have været et herligt selskab.

Relaterede kattepleje artikler