Godbidder til katte er sjove for dig og din kat! Godbidder hjælper med til at styrke båndet mellem jer.  

Udgivet af
minutter Læsetid

 

Katte er fra naturens side jægere og antager naturligt, at du også er det. Når du giver katten en lækker godbid nu og da vil den tro, at du deler dit nedlagte bytte med den – selvom du blot har nedlagt godbidderne i dyrehandlen eller i dyrlægeklinikken! Da katte normalt kun deler foder frivilligt med nære familiemedlemmer, viser denne form for deling din kat, hvor meget du holder af den. Blot én eller to godbidder om dagen, måske når du kommer hjem fra arbejde eller har været ude, er nok til at få katten til at føle sig tættere knyttet til dig.

best cat food

Godbidder er også ernæring

For mange godbidder – eller den forkerte slags – kan sætte din kats helbred og vægttabssucces på spil og bevirke, at den tager på. Nedenfor følger en lille sammenligning, der viser, hvor usunde nogle såkaldte kattegodbidder, der ofte gives, kan være:

Kat på 4 kg (238 kcal/dag)   Gennemsnitlig voksen (165 cm høj, 2000 kcal/dag)
14 g ost = 1 hamburger og en lille portion pomfritter
100 ml mælk = 4 småkager
1 skive spegepølse = 1 pose chips og 28 g ost

Nogle former for menneskeføde er skadelige eller giftige for katte, navnlig chokolade og alt andet, der indeholder koffein. Bed din dyrlæge om en fuld liste over menneskeføde, der aldrig må gives til katte. For at være på den sikre side er det bedst helt at undgå at give din kat menneskeføde.

Kattes fordøjelse og kropsfunktion adskiller sig ganske meget fra menneskers, så de skal have godbidder, der er præcist sammensat til dem. Men blot fordi noget er "til katte", betyder det ikke, at det er det bedste valg til din kat. Sørg for at læse etiketterne grundigt, inden du køber godbidder. Sunde godbidder vil ikke blot hjælpe med til at styrke jeres særlige bånd, men giver dig også fred i sindet, fordi du ved, at du støtter din kats almene helbred, selv når du giver den en godbid.

Lad katten lege med foderet

Ud over at fremme et bedre helbred og styrke jeres bånd kan sunde kattegodbidder også hjælpe med til at motionere din kat! Katte motionerer sjældent af sig selv. De foretrækker ofte et varmt sted i solen, så det er op til dig at holde din kat i gang. Her følger et par ideer til, hvordan du kommer i gang. Men det står dig frit for at lave dine egne lege for dig og din kat.

Leg gemmeleg: Gem nogle af kattens godbidder rundt om i huset, og betragt katten, når den går på jagt efter skjulte lækkerier. Skjul godbidderne på kattens foretrukne steder i starten, og tilpas legen efter kattens alder og tilstand. Gør legen mere kompliceret, når katten er klar til det. På den måde undgår du, at den keder sig eller bliver frustreret. Hvis katten er i god fysisk tilstand, kan du gemme godbidderne på steder, hvor katten skal strække sig for at få fat i dem. Det vil tilskynde den til at lege længere og forbrænde overskydende kalorier.

Leg løvetæmmer: Sæt et par stole i rundkreds, eller brug bordet, sofaen og andre ting, som er ved hånden. Når du har skabt en sikker cirkusmanege, tilskynder du katten til at springe fra flade til flade på kommando. Du kan gøre dette ved at lægge en godbid på den flade, som du ønsker, at katten skal springe over på, mens du gentager et stikord som "op" eller "sofa" og rører ved den pågældende flade. Se, hvor hurtigt du kan lære katten en sekvens – sofa, stol, kradsebræt, gulv og gentag! Når katten har fået styr på det, kan du forsøge et par runder uden en godbid, så du ikke overfodrer katten. Men sørg for at give den en godbid, når den har afsluttet legen, for at belønne dens indsats. Shhh – fortæl ikke katten, at den reelt motionerer!

Du kan også prøve at anvende en foderbold eller legetøj for at holde kattens tanker og krop i gang. Katte har et stærkt jagtinstinkt, og dette vil være en suveræn metode til at få brugt den form for energi. Vær klar til at hjælpe katten, hvis legetøjet ryger ind under sofaen og uden for rækkevidde eller sidder fast i tæppet.

Det er vigtigt at give kvalitetsgodbidder med lavt fedt- eller kalorieindhold, da disse hjælper med til at understøtte dens vægttabssucces og forhindre vægtstigning.

Hold katten i gang, styrk jeres bånd og træn kattens evner til problemløsning samtidigt med sjove lege. Vær kreativ! Katten vil synes, at godbidder er motiverende, og dens krumspring vil underholde dig.

Relaterede Artikler